Czy masz ukończone
18 lat?

Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.

cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor
raspberry
tort-czekoladowy tort-czekoladowy
arrow left

wszystkie przepisy

Tort czekoladowy
z malinami

Nasączony słodkością tort z syropem z Nalewki Babuni malinowej.

Czas przygotowania
90 MIN

Poziom trudności
TRUDNIEJSZY

Dobre dla
WEGETARIAN

raspberry top raspberry top

Składniki

  • TORT
  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka, ubite
  • 4 łyżki stołowe kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • SYROP
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 60 ml Nalewki Babuni malinowej
  • KREM
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 300 g serka mascarpone
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 300 g malin

Przygotowanie

  • Zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misce połącz mąkę, cukier, masło, jaja, kakao i proszek do pieczenia. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj dwie tortownice o średnicy około 22 cm i posmaruj je masłem. Ciasto podziel na pół i wlej do obu tortownic, wygładź łyżką. Piecz przez około 20 min, aż będzie sprężyste, a następnie ostudź.
  • W międzyczasie przygotuj syrop. 100 g cukru, Nalewkę Babuni i 3 łyżki wody wymieszaj w rondelku. Gotuj do momentu, aż cukier w całości się rozpuści, a następnie wystudź.
  • Żeby przygotować krem, ubijaj śmietankę, aż będzie lekko sztywna. W drugiej misce połącz mascarpone z cukrem i mieszaj, aż całość stanie się miękka. Delikatnie połącz mascarpone ze śmietaną.
  • Obie połówki biszkopta przetnij na pół. Nasącz je syropem z Nalewki Babuni. Następnie rozsmaruj na pierwszym kawałku biszkopta ¼ kremu, połóż ¼ malin, przykryj następnym kawałkiem biszkopta i delikatnie dociśnij. Powtórz z pozostałymi kawałkami. Resztką kremu i malin udekoruj wierzch ciasta — i gotowe! Idealne na deser z Nalewką Babuni malinową.