Czy masz ukończone
18 lat?

Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.

cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor
pigwa
cotognata cotognata
arrow left

wszystkie przepisy

Sprężysta, kolorowa
cotognata

Przysmak sycylijskich książąt od czasów średniowiecza.

Czas przygotowania
180 MIN

Poziom trudności
ŚREDNI

Dobre dla
WEGAN

pigwa top pigwa top

Składniki

  • 1½ kg dojrzałych pigw
  • 1 cytryna
  • Cukier
  • Liść laurowy
  • Owoce do podania

Przygotowanie

  • Dokładnie umyj pigwy i umieść je w dużym garnku. Zalej wodą, aby dokładnie je przykrywała, i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym lub średnim ogniu, aż owoce będą miękkie. Następnie odsącz pigwy i pozwól im ostygnąć. Obierz ugotowane owoce i usuń nasiona, a pozostały miąższ przetrzyj przez sitko.
  • Zważ powstałe w ten sposób purée z pigwy — i dodaj połowę wagi cukru (np. 500 g cukru na 1000 g puree z pigwy). W garnku wymieszaj pigwę z cukrem, dodaj sok z całej cytryny (i, jeśli chcesz, liść laurowy) i duś na małym ogniu, aż całość zgęstnieje, zacznie odchodzić od brzegów garnka i nabierze lekko rudego koloru. Zwykle trwa to około 1 godziny.
  • Posmaruj foremki, np. do babeczek, tłuszczem. Przelej do nich przygotowaną pastę. Zwróć uwagę, żeby warstwa puree z pigwy nie przekraczała 2 cm. Wygładź powierzchnię i umieść na 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 80°C.
  • Cotognata jest gotowa, gdy masa stanie się sztywna. Wyjmij z piekarnika, ostudź i odstaw na noc. Podawaj z wybranymi owocami jako deser, w towarzystwie Nalewki Babuni pigwowej. Gotową cotognatę możesz przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.