Czy masz ukończone
18 lat?

Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.

cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor
raspberry
mus-czekoladowy mus-czekoladowy
arrow left

wszystkie przepisy

Intensywnie czekoladowy
mus z owocami

Delikatny i kuszący głębokim kolorem i soczystymi malinami.

Czas przygotowania
20 MIN

Poziom trudności
ŁATWY

Dobre dla
WEGETARIAN

raspberry top raspberry top

Składniki

  • 85 g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 czubata łyżka stołowa kakao
  • 4 łyżki stołowe kawy
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 białka jaja
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 50 g gęstego jogurtu
  • Maliny, borówki, orzechy i czekolada do dekoracji

Przygotowanie

  • Pokrusz czekoladę i rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Przypilnuj, aby miska nie dotykała wody. Gdy czekolada się rozpuści, dodaj kakao, kawę i ekstrakt z wanilii, a następnie wyłącz gaz. Pozwól czekoladzie trochę ostygnąć.
  • Ubij białka jajek, aż będziesz mieć sztywną pianę. Wciąż ubijając, zacznij powoli dodawać cukier. Ubijaj do momentu, gdy piana będzie sztywna.
  • Do wystudzonej czekolady dodaj jogurt i wymieszaj. Następnie dodaj połowę ubitych białek i bardzo delikatnie wymieszaj z czekoladą. Na koniec dodaj resztę białek, wciąż delikatnie mieszając, żeby masa nie utraciła objętości.
  • Przełóż mus do salaterek, ozdób malinami, borówkami, orzechami i pokruszoną czekoladą, a następnie włóż na kilka godzin do lodówki. Idealnie komponuje się z malinową Nalewką Babuni.