Czy masz ukończone
18 lat?

Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.

cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor
pigwa
pudding pudding
arrow left

wszystkie przepisy

Pudding z sosem
karmelowo-pigwówkowym

Zaskakująco pyszne połączenie zainspirowane Irlandią.

Czas przygotowania
50 MIN

Poziom trudności
ŚREDNI

Dobre dla
WEGETARIAN

pigwa top pigwa top

Składniki

  • SOS KARMELOWO-PIGWÓWKOWY
  • 1½ szklanki cukru trzcinowego
  • ⅔ szklanki wody
  • 80 g masła
  • 60 g serka mascarpone
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki Nalewki Babuni pigwowej
  • PUDDING
  • Około 500 g chałki lub bułek maślanych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki śmietany 30 lub 36%
  • 400 g mleka zagęszczonego
  • ½ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki migdałów
  • ¾ łyżki stołowej ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  • Zacznij od przygotowania sosu. Wodę i cukier połącz w rondelku. Gotuj na średniej wielkości ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie gotuj dalej, nie mieszając, przez około 15 minut, aż całość nabierze złocistego koloru.
  • Zdejmij z ognia i powoli dodawaj masło i serek mascarpone, ciągle mieszając. Następnie dolej mleko i Nalewkę Babuni pigwową. Dobrze wymieszaj i odłóż do wystygnięcia.
  • W drugim garnku przygotuj składniki puddingu. Wymieszaj mleko zagęszczone, cukier, jajka, śmietanę oraz rodzynki, migdały i przyprawy. Dodaj ¾ szklanki przygotowanego wcześniej sosu i połącz wszystko dokładnie. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać odrobinę mleka.
  • Dodaj pokrojoną w niewielką kostkę chałkę i mieszaj delikatnie, aż wszystkie kawałki zostaną przykryte przez sos, a potem schowaj do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj naczynie do zapiekania masłem i wyłóż chleb wraz z sosem. Ozdób rodzynkami, orzechami i czekoladą i piecz przez 35 minut. Podawaj z resztą sosu karmelowo-pigwówkowego i Nalewką Babuni pigwową.