Czy masz ukończone
18 lat?

Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.

cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor
pigwa
lody-bakaliowe lody-bakaliowe
arrow left

wszystkie przepisy

Lody bakaliowe
z Nalewką Babuni
pigwową

Rozkosznie chłodzące domowe lody nie tylko na lato.

Czas przygotowania
20 MIN

Poziom trudności
ŁATWY

Dobre dla
WEGETARIAN

pigwa top pigwa top

Składniki

  • 300 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • Rodzynki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Orzechy (np. migdały, włoskie, laskowe)
  • Nalewka Babuni pigwowa

Przygotowanie

  • Rodzynki namocz w Nalewce Babuni pigwowej (na przykład przez noc). Czekoladę i orzechy pokrusz na drobne kawałki.
  • Białka z dwóch jaj ubij. Powoli dodawaj połowę cukru i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Żółtko zmiksuj z pozostałym cukrem, aż uzyskasz gładką masę.
  • Następnie ubij śmietankę i zacznij dodawać do niej pozostałe składniki: masę z żółtek, a potem pianę z białek. Mieszaj powoli i delikatnie, aby całość nie utraciła objętości. Dodaj orzechy, czekoladę i rodzynki z odrobiną Nalewki Babuni pigwowej.
  • Schłódź w zamrażarce przez minimum 4 godziny. Podawaj posypane czekoladą i orzechami, polane odrobiną Nalewki Babuni.