Ogród Smaków Babuni - Nalewka Babuni
Jak pasteryzować przetwory - na mokro?

Jak pasteryzować przetwory - na mokro?

Jesteś tutaj > Przetwory
Sposób przygotowania

Pasteryzacja to proces niszczenia drobnoustrojów, które mogły trafić do słoików podczas mycia bądź przekładania przetworów. W trakcie pasteryzacji wieczko słoików najpierw robi się wypukłe, a później poprzez zmniejszenie objętości powietrza w słoiku mocno zasysane. Dzięki temu wiesz, że słoik z przetworami jest szczelnie zamknięty, a przetwory nie zepsują się nawet przez kilkanaście miesięcy.

Aby pasteryzacja odniosła pożądany efekt słoiki i nakrętki muszą być starannie umyte, wyparzone, osuszone i pozbawione wszelkich wad.

Słoiki napełniamy przetworami, zakręcamy i dodajemy do garnka. W garnku stawiamy je na ściereczce, a garnek zalewamy gorącą wodą tak, by zakryła prawie cały słoik. Istotne jest zatem, by w garnku pasteryzowane były słoiki o podobnej wysokości. Zalane wodą przetwory należy gotować w zależności od przepisu przez 15-30 minut.