Ogród Smaków Babuni - Nalewka Babuni
Dżem truskawkowy tradycyjny

Dżem truskawkowy tradycyjny

Jesteś tutaj > Przetwory
NIEZBĘDNE SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 400 g cukru
  • Sok z połowy cytryny lub dwie łyżki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy, usuwamy ogonki, szypułki i zasypujemy ok. 150 g cukru. Taką miksturę zostawiamy w lodówce na całą noc, by truskawki puściły sok. Truskawki przesypujemy do garnka, gotujemy na dużym ogniu, do momentu gdy sok z truskawek zaczyna nam kipieć. Następnie zmniejszamy na mały ogień i gotujemy 3-4 h, regularnie mieszając. Po ok. 1,5-2h dodajemy pozostałą ilość cukru. Gdy dżem ściemnieje i zrobi się odpowiednio gęsty przekładamy go do słoików, zamykamy. Pasteryzujemy około 10 minut.