Ogród Smaków Babuni - Nalewka Babuni
Aromatyczne gruszki w zalewie

Aromatyczne gruszki w zalewie

Jesteś tutaj > Przetwory
NIEZBĘDNE SKŁADNIKI

  • 2 kg gruszek - najlepiej twardy gatunek
  • 250 ml octu lub kwasku cytrynowego
  • 1 litr wody
  • 2 szklanki cukru
  • Łyżka goździków
  • Kora cynamonu

Sposób przygotowania

Zalewę złożoną z octu, wody, cukru, goździków i cynamonu gotujemy. W międzyczasie gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd z pestkami, a następnie dzielimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Do wrzącej zalewy dodajemy owoce i trzymamy na ogniu 5 minut od ponownego zagotowania. Gorące gruszki przekładamy do słoików i dodajemy do nich zalewę. Słoiki zakręcamy, ustawiamy do góry dnem i czekamy aż ostygną.